Αυτή η έννοια προωθήθηκε από μελέτες που έγιναν τη δεκαετία του 1970 από τον Αμερικανό επιστήμονα Ancel Keys, τα αποτελέσματα της οποίας συνοψίζονται στην «Μεσογειακή δίαιτα».
 
Συνοπτικά, ήταν μία ιδέα που αποδεικνύεται με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για 20 χρόνια στη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γιουγκοσλαβία: Η διατροφή των πληθυσμών που ζουν στη Μεσόγειο οδηγεί σε ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, με δραστικές μειώσεις στις συχνότητες εμφάνισης των καρδιακών παθήσεων και μερικούς τύπους καρκίνου, καθώς και πολλές άλλες ασθένειες, που είναι όλες σχετικές με τη διατροφή.
 
Η υγιεινή διατροφή προβλέπει, πάνω απ’ όλα, τη μέτρια κατανάλωση των τροφίμων, και, δεύτερον, ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στη χημική σύνθεση των τροφίμων.
 
Το διατροφικό μοντέλο που ορίζεται από τον Ancel Keys, που αργότερα έγινε γνωστό ως η «Μεσογειακή δίαιτα», στηρίζει την επιχειρηματολογία του σε μερικά θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων όσον αφορά το είδος των λιπιδίων, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που παίζει θεμελιώδη ρόλο λόγω της συγκέντρωσης σε αυτό μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής έχουν
αναγνωριστεί από όλους τους ειδικούς διατροφολόγους.
Το ελαιόλαδο είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της
υγιεινής, μεσογειακής διατροφής.
Ελαιόλαδο esti... για υγεία και καλή ζωή!
 
Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της «Μεσογειακής δίαιτας», που συνδέεται με λογικές, νόστιμες μερίδες που τρώγονται αργά και απολαυστικά. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη «Μεσογειακή δίαιτα» έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία τους. Το ελαιόλαδο στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα και γρήγορα να οδηγήσει στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων σε κάθε γεύμα.
 
Δεν είναι απόλυτα σαφές εάν το σύνολο αυτής της διατροφής είναι ευεργετικό, ή εάν παίζει ρόλο ο συνδυασμός του ελαιολάδου με μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ψάρια.
 
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα λίγα φυτικά έλαια που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς χημική επεξεργασία. (Σχεδόν κάθε άλλο φυτικό έλαιο έχει χημικά επεξεργαστεί και εξευγενιστεί με ατμό και διαλύτες). Το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί φρέσκο μπορεί να καταναλωθεί αμέσως και διατηρεί τις φυσικές γεύσεις, τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά και άλλα υγιεινά προϊόντα του ώριμου καρπού της ελιάς.
 
Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν να μειώσουμε το συνολικό λίπος και τις θερμίδες στη διατροφή μας, και να αντικαταστήσουμε το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τα σπορέλαια με υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο.
 
Μελέτες διερευνούν τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών και τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών και εντοπίζουν συνέργεια αλλά και αντίθετα αποτελέσματα σχετικά με τη διατροφή. Τα πρότυπα αυτά αντικατοπτρίζουν πιστά τη γενικές καταναλωτικές συνήθειες του πληθυσμού και είναι πολύ χρήσιμα επιδημιολογικά στοιχεία. 
 
Ο όρος Μεσογειακή Διατροφή αντανακλά τις χαρακτηριστικές διατροφικές συνήθειες των διαφόρων μεσογειακών χωρών κατά τη δεκαετία του 1960. Η σύνδεση μεταξύ της Μεσογειακής διατροφής και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της χαμηλότερης θνησιμότητας εξαιτίας καρδιακών νόσων ή καρκίνου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή μας, είναι το κοινό διατροφικό μοτίβο που συνδέει αυτές τις χώρες.
 
Κλινικές, επιδημιολογικές και βιοχημικές μελέτες έχουν προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής. Η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών που προέρχεται από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με τα οφέλη που προκύπτουν από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τη μέτρια κατανάλωση κρασιού, καθιστούν τη Μεσογειακή δίαιτα πολλαπλά ωφέλιμη. 
 
Έχει αποδειχθεί ότι η Μεσογειακή Διατροφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην: 
 
1. Αύξηση του προσδόκιμου ζωής: η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή είναι συνδεδεμένη με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής τόσο για τον πληθυσμό εν γένει όσο και για άτομα με ισχαιμική καρδιακή νόσο. 
 
2. Μείωση της θνησιμότητας: η Μεσογειακή Διατροφή είναι συνδεδεμένη με τη συνολική μείωση του κινδύνου θνησιμότητας και αντίστοιχη μείωση της θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, σε υγιή πληθυσμό άνω των 70 ετών. 
 
3. Ισχαιμική καρδιοπάθεια, καρδιαγγειακές παθήσεις: η δίαιτα μεσογειακού τύπου, πλούσια σε λινολενικό οξύ, μειώνει κατά 50% έως 70% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού κινδύνου, ανάλογα με τα κριτήρια αξιολόγησης που αναλύθηκαν.
 
Μειώνει το σχετικό κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, προστατεύοντας έως και 4 χρόνια μετά το πρώτο έμφραγμα του μυοκαρδίου, χωρία να αλλοιώνεται η ανεξάρτητη προγνωστική δύναμη επανεμφάνισης των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου, όπως η η υπέρταση. Τα άτομα που καταναλώνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων της Μεσογειακής διατροφής, έχουν λιγότερες πιθανότητες πρόωρης θνησιμότητας μετά από ένα πρώτο έμφραγμα. Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μεταξύ 8% και 45%. 
 
4. Αρτηριακή πίεση και στο Μεταβολικό: η Μεσογειακή Διατροφή θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα του μεταβολικού συνδρόμου και των κινδύνων που συνδέονται με αγγειακές παθήσεις, πιθανόν λόγω της δυνατότητας να μειώνει τις φλεγμονές. Μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση των Proost-φλεγμονώδων και των υπέρ-αντιπηκτικών δεικτών σε άτομα χωρίς καρδιαγγειακή ιστορία. Όσοι επιμένουν στη Μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. 
 
5. Παχυσαρκία ή Υπέρβαρα άτομα: σε διαφορετικές μελέτες, με περισσότερους από 3.000 ενήλικες συμμετέχοντες, χωρίς καρδιαγγειακό ιστορικό, αποδείχθηκε ότι η τήρηση της Μεσογειακής Διατροφής συσχετίστηκε με 39 - 50% μείωση της πιθανότητας να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα και με 59 % μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν συνολική παχυσαρκία μετά τον έλεγχο πολλών μεταβλητών. 
 
6. Καρκίνος: οι άνθρωποι με στεφανιαία νόσο, που ακολουθούν Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να προστατεύονται από την ανάπτυξη ορισμένων όγκων, ιδιαίτερα του ουροποιητικού, του πεπτικού και του λαιμού.